Welke ingrediënten kom je tegen op onze etiketten?

Cosmetica etiketten kunnen er vaak behoorlijk ingewikkeld uitzien. Er staan veel namen op die veel mensen niet direct kunnen ontcijferen. Toch lijken de ingrediënten op het etiket vaak “enger” dan ze in werkelijkheid zijn. 

Natrium Olivate 

Verzeepte extra virgin olijfolie
Sodium Olivate bevat verschillende vetzuren waarbij oliezuur het grootste percentage vormt. De hydraterende werking, vochtbehoud en vochtaantrekkende (humectante) eigenschappen van olijfolie zijn ideaal. Voor onze zeep gebruiken we olijfolie ook vanwege de goede eigenschappen van niet verzeepte olie dat achterblijft in de zeep. In de niet verzeepte olie vinden we vitamine E en squaleen een lichaamseigen stof die we terugvinden in talg en dat een belangrijke functie vervuld bij de vitamine D synthese

Sodium Sweet Almondate

Natrium gezoete amandel is het natriumzout van de vetzuren afkomstig van Prunus Amygdalus Dulcis (zoete amandel) Olie.

Sodium Mango Butterate

Mangoboter wordt gewonnen uit de pit van de mango vrucht en is rijk aan vitamine A en E. Wij gebruiken mangoboter in onze haarzeep omdat het je hoofdhuid en haar hydrateert en beschadigingen herstelt.

Sodium Sunflowerseedate

Een solubilisator op basis van plantaardige glycerine en zonnebloemvetzuren.

Sodium Cocoa Butterate

Natriumcacaoboter is het natriumzout van de vetzuren die uit cacaoboter worden verkregen. Cacaozaadboter wordt gebruikt in de formulering van badproducten, parfums, reinigingsproducten, ontharingsmiddelen, oog- en gezichtsmake-up, haarconditioners, huidverzorgingsproducten en zonnebrandproducten. Natriumcacaoboter wordt gebruikt in zepen.

Cinnamomum Zeylanicum (Cinnamon)

Kaneel is een specerij die is afgeleid van de bast van het boomgenus Cinnamomum. De voordelen van kaneel op de huid gaan duizenden jaren terug. Het is bekend dat het een antioxidant bescherming biedt. Kaneelextract heeft aangetoond dat het goed in staat is om oxidatieschade door vrije radicalen in het milieu te remmen. Deze beschermende eigenschap maakt het mogelijk om de effecten van kaneel op de huid te gebruiken voor het behoud van het algehele uiterlijk.

Ranasinghe, P. and P. Galappaththy. Health benefits of Ceylon cinnamon (Cinnamomum zeylanicum): a summary of the current evidence. Ceylon Medical Journal 61.1 (2016)

Sodium Cocoate

Biologische kokosolie (natriumcarbonaat) Kokosolie is een effectieve vochtinbrenger voor alle huidtypen, ook voor de droge huid. Het is een veilige oplossing voor het voorkomen van uitdroging of afschilfering van de huid. Het vertraagt ook het ontstaan van rimpels en veroudering van de huid.

Sodium Castorate

Ricinusolie (Natrium Castoraat) Ricinusolie bestrijdt besmetting terwijl het grote antivirale eigenschappen heeft. Het is een uitstekende anti-oxidant en bevat verbindingen die helpen bij het bestrijden van de gevolgen van het ouder worden. Het kan worden gebruikt om de huid te reinigen, te hydrateren, te kalmeren en te verzachten.

Kaolin

Het helpt om eventuele giftige stoffen en onzuiverheden in de huid te verwijderen. Niet alleen dat, maar het helpt de huid ook om vocht vast te houden, wat altijd een geweldige eigenschap is in een zeep.

(Avena Sativa) Havermeel

Engelse biologische haver (Avena Sativa) Havermeel kalmeert en voedt omdat het anti-inflammatoire eigenschappen heeft. Het is een natuurlijke peeling en helpt dode huidcellen te verwijderen.

Lavandula Angustifolia olie

Engelse Lavendelolie (Lavandula Angustifolia)  bevat het voordeel om de huid te herstellen en de celgroei te versnellen, het is ontspannend en verlicht pijn. Ondersteunt het proces van genezing van eczeem, acne, kneuzingen, steken en insectenbeten.

Pelargonium Graveolens

Rozengeranium etherische olie (Pelargonium Graveolens) verlicht depressies en angsten. Het is antiseptisch en helpt bij brandwonden, wonden en andere huidproblemen.

Grapefruit Peel olie

Grapefruit Peel Oil breidt ook zijn mogelijkheden uit als antiseptisch, samentrekkend, ontstekingsremmend, ontgiftend, kalmerend en versterkend. Het kan worden gebruikt voor de behandeling van acne, vette huid en cellulitis. ... De specifieke geur die vrijkomt door de essentiële olie van de grapefruit stimuleert de geest met een opbeurend gevoel.

Australian Red Clay

Australian Red Clay uit de Outback is een rijk, boterig. Het levert natuurlijke anti-oxidanten en vitale voedingsstoffen om de huid ontgifting te ondersteunen en creërt een gezonde gloed en satijnzachte huid.

Cymbopogon Flexuosus (Lemongrass) Oil

De organische etherische olie van citroengras heeft antiseptische, antibacteriële, ontgeurende en stimulerende eigenschappen. Biologische citroengras etherische olie is een stimulerende tonicum voor de huid en uitstekend voor het revitaliseren en energetiseren van vermoeid lichaam en geest. Citroengras biologische etherische olie verheldert de zintuigen en focust de geest.. Het heeft een fris, citroenachtig-citrus en grasachtig aroma.

Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Peel Oil

Sinaasappel etherische olie (Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Peel Oil) is een versterkende, verfrissende en stimulerende etherische olie. Het is verheffend voor de emoties en helpt bij het behoud van een gezonde bloedsomloop. Sinaasappel etherische olie bevordert de ontspanning en is een nuttige deodorant. Het heeft een fris, zoet, citrusvruchtig en pittig aroma.

 Curcuma Longa (Turmeric) Root Powder

Dankzij het hoge percentage natuurlijke antioxidanten helpt kurkuma-extract bij de bescherming tegen vroegtijdige huidveroudering en rimpels. Probleemhuid die gevoelig is voor ontstekingen of extreme gevoeligheidsreacties zal profiteren van de huidverzorging met kurkuma. Het is ook nuttig voor huidaandoeningen van eczeem of huidschimmels.

Cymbopogon Martini (Palmarosa) Oil

Palmarosa olie is gebruikt om mensen te helpen die lijden aan huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem. Het kan zelfs worden gebruikt in geval van acne en steenpuisten. Door de zachtheid van de plant kan de geconcentreerde olie gebruikt worden bij zeer gevoelige huid en zeer gevoelige huidproblemen. Door de verbluffende antiseptische en antibacteriële eigenschappen van deze oliën zijn ze een geweldig hulpmiddel voor een goede reiniging bij eczeem en psoriasis. Deze eigenschappen stellen hen ook in staat om de delen van de huid te behandelen die vaak bezaaid zijn met dode huidcellen die het probleem verder in de hand houden.

Cassia (Cinnamon) Bark

Eczeem - een huidaandoening die vrij irriterend kan zijn, eczeem laat vaak lichtgekleurde vlekken achter op de huid van een persoon. Kaneel kan helpen bij het aanpakken van eczeem door zijn antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. Tekenen van veroudering - kaneelextract dat op de huid wordt aangebracht kan helpen het collageengehalte tot zes uur te verhogen. Onderzoek toont aan dat dit wordt bereikt door de belangrijkste chemische component, kaneelaldehyde. Deze stof helpt de groeifactoren IGF-1 te activeren, wat de collageenexpressie verbetert.

Pinus Sylvestris (Pine) Leaf Oil

Pijnboomolie of grove denolie biedt ook in de huid- en haarverzorging een hoop diepgaande gezondheidsvoordelen. Etherische olie van pijnbomen heeft een ontspannend effect op het fysieke en psychische niveau. Het helpt pessimisme te overwinnen

Papaver Orientale (Poppy) Seed

Papaverolie bevat bijna 40% LLL (tri-linoleenzuur) in het triglyceridenspectrum. Dit is de reden waarom deze olie zo'n mooi zijdezacht huidgevoel geeft ondanks de aanzienlijke concentratie aan palmitinezuur. De relatief neutrale kleur en degelijke geur die uw emulsie, balsem of oliemix niet zou overmeesteren.
Hoge concentraties van palmitinezuur en linolzuur geven de olie barrièreherstellende eigenschappen. Papaverzaadolie is een uitstekende olie voor een beschadigde, rijpe, droge en ruwe huid.

Calendula Officinalis

Aangezien calendula de collageenproductie stimuleert (u raadt het al!), wat de huidhydratatie bevordert, is de olie een ongelooflijk effectieve strijder tegen een doffe, droge of schilferige huid. De bloem is ook gevuld met vitamine E, nog zo'n antioxidant met mega hydraterende eigenschappen voor de huid. En studies tonen aan dat het gebruik van een balsem of crème met calendula-extract niet alleen de hydratatie van de huid bevordert, maar ook de stevigheid.
Calendula is een belangrijke roodheidverminderaar en verzacht (en voorkomt in sommige gevallen zelfs) dermatitis (wat eigenlijk slechts een verzamelnaam is voor verschillende soorten huidontstekingen). Kruidenverdedigers en holistische genezers hebben lange tijd extracten van de calendula plant gepromoot als vervanging voor krachtige antibiotica en actuele steroïden om irritatie te kalmeren en opflakkeringen van eczeem en dermatitis te verzachten. In feite hebben onderzoeken aangetoond dat het effectief is voor de behandeling van verschillende huidaandoeningen.

Melaleuca Alternifolia (Tea Tree) Leaf Oil

Theeboomolie wordt gebruikt voor zijn antiseptische, pijnstillende en antibacteriële eigenschappen. Het helpt de talgstroom op de huid te verminderen en is nuttig bij de behandeling van acne of andere ontstekingsproblemen.

Eucalyptus Globulus Leaf Oil

De voordelen van eucalyptus globulus bladolie voor het algemene welzijn en de gezondheid van de huid zijn talrijk: Anti-inflammatoire eigenschappen verminderen de ontsteking van de huid en geneest wonden van acne, psoriasis of eczeem.  Biedt ondersteuning bij een bacteriële infectie en voorkomt zo ontstekingen.

Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Oil

De primaire reputatie van Rozemarijn op het gebied van huidverzorging en cosmetica is het vermogen om natuurlijke oliën in balans te brengen. Het kan helpen om de vette huid en het haar te verfrissen zonder dat het overtollige droogte veroorzaakt. Als u een vette huid of verstopte poriën heeft, is dit ook het kruid om naar te zoeken, want het reinigt vuil en andere onzuiverheden die de poriën kunnen verstoppen.

Rozemarijn (Rosmarinus officinalis) heeft een heleboel mooie voordelen, variërend van het hydrateren van uw huid en het ondersteunen van een gezonde collageenontwikkeling tot het bestrijden van huidbeschadigende vrije radicalen. Sinds de oudheid heeft dit aromatische kruid een prominente rol gespeeld in religieuze rituelen, culinaire recepten en het natuurgeneeskundekabinet. Hoewel de voordelen variëren afhankelijk van het feit of u dit heerlijke kruid inneemt of het plaatselijk gebruikt, is rozemarijn een geweldige aanvulling op uw huidverzorgingsroutine.

Bixa Orellana (Annatto) Seed

Het is vooral populair bij bodylotion/crème en shampoo/conditioner omdat het de huid en het haar een natuurlijke "zonnige" gloed kan geven. Bovendien, omdat Annatto Oil een verzachtend middel is dat rijk is aan carotenoïden, kan het ook functioneren als een krachtige antioxidant. Voor het grootste deel vindt u dit ingrediënt terug in producten zoals vochtinbrengende crème voor het gezicht, zeep, haarverf, lippenstift, shampoo/conditioner, poeder en looiproducten.

Cananga Odorata (Ylang) Flower Oil

Ylang-ylang wordt vaak gebruikt om de huid in balans te brengen en acne en oneffenheden te behandelen, maar ook om de groei van nieuwe cellen te stimuleren, strakke spieren los te maken en rimpels glad te strijken. Door de anti-inflammatoire eigenschappen, kan het ook helpen om inflammatoire aandoeningen van de huid te verlichten. Het kan worden toegevoegd aan haarproducten om te helpen voorkomen dat het haarverlies en gespleten haarpunten, terwijl het verbeteren van de conditie en de helderheid.

Cedrus Atlantica (Cedarwood) Wood Oil

Cederhoutolie heeft ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen. ... Cederhoutolie kan ook gunstig zijn voor andere huidaandoeningen. Het kan bijvoorbeeld de verschijning van littekens verminderen, kleine wonden behandelen, artritispijn verminderen, en de symptomen van eczeem verzachten.

Capsicum Annuum (Paprika) Fruit Powder

Paprikapoeder is rijk aan bètacaroteen, ijzer en vitaminen, wat helpt bij het voorkomen van ouderdomsvlekken en sproeten. Het verbetert de teint van de huid door de productie van melanine, die verantwoordelijk is voor het donkerder worden van de huid, te beperken.
Paprikapoeder en honing kunnen worden gebruikt om een gezichtsmasker te creëren dat dofheid, verslapte huid, ouderdomsvlekken, rimpels, fijne lijntjes, mee-eters en oneffenheden kan elimineren. Het masker kan worden gemaakt met behulp van twee eetlepels honing en een eetlepel paprikapoeder. Het masker moet dan gedurende 20 minuten op het gezicht worden aangebracht. Controleer echter eerst op allergieën door een patchtest uit te voeren. Bij een patchtest wordt een kleine hoeveelheid van het gezichtsmasker op elk gebied van de huid aangebracht.
Paprika heeft ook antibacteriële eigenschappen. Dit maakt het effectief tegen eventuele huidproblemen veroorzaakt door bacteriën. Zo is bijvoorbeeld acne een door bacteriën veroorzaakte huidaandoening, wat betekent dat een kleine hoeveelheid paprikapoeder in het dieet kan helpen om het af te weren.

Coffea Arabica (Coffee) Seed Powder

Koffie is een bekend stimulerend middel, maar als het gaat om huidverzorging, zijn koffiezaden uiterst heilzaam voor een geweldig uitziende huid! Arabica Koffie Zaden zijn rijk aan vetzuren, waardoor de huid zacht en glad wordt. Cafeïne voedt en tonifieert de huid, waardoor deze er glad en jong blijft uitzien. Arabicazaden bevorderen ook het vochtgehalte van de huid en verbeteren de elasticiteit.

Mentha Piperita (Pepermunt) Olie

Gebruik voor pepermuntolie kan ook dienen als geurcomponent voor cosmetische en huidverzorgingsproducten. Uit onderzoek is echter gebleken dat pepermuntolie een verkoelend gevoel geeft dat een kalmerend effect kan hebben op een oncomfortabele gevoelige huid.  Pepermuntolie bestaat voornamelijk uit menthol en menthon, gevolgd door bestanddelen als pulegon, menthofuran en limon.Tenslotte is pepermuntolie door zijn lipofiele aard en niet-toxiciteit in lage verdunningen goed uitgerust om de huid te penetreren, waardoor deze therapeutische werking heeft. 

  1. Herro, E. and Jacob, S. Mentha piperita (peppermint). Dermatitis 21.6, 327-329 (2010)

  2. Nair, B. Final report on the safety assessment of Mentha Piperita (Peppermint) Oil, Mentha Piperita (Peppermint) Leaf Extract, Mentha Piperita (Peppermint) Leaf, and Mentha Piperita (Peppermint) Leaf Water. International journal of toxicology 20, 61-73 (2000)

  3. Alankar, S. A review on peppermint oil. Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research 2.2, 27-33 (2009)