6 Redenen waarom je best een zeepstaaf gebruikt voor je dagelijkse verzorging

Bodywash is super handig: het is al een vloeistof, dus je kunt het niet per ongeluk laten vallen, het zit in een plastic flesje zodat het je doucheplank/randje/vloer niet helemaal rommelig maakt, je kunt het op een luxe loofa zetten, en het komt in heel veel heerlijke geuren. Dus, hoe ga ik je overtuigen om terug te gaan naar barzeep? Hier zijn een paar van de belangrijkste redenen:

 

Reden 1: Niet-toxische zeep is beter dan vloeibare zeep omdat er geen plastic in het spel is.

Er zitten veel meer onnodige chemicaliën in bodywash dan in zeep. Dingen zoals ftalaten, parabenen, formaldehyde en sulfaten, die allemaal kunnen knoeien met de manier waarop je lichaam hormonen produceert of de manier waarop je cellen zich vermenigvuldigen, wat kanker kan veroorzaken. Veel andere ingrediënten zoals geur- en kleurstoffen in lichaamswas kunnen ook huidirritatie veroorzaken. Dat lijkt contra-intuïtief, nietwaar? Moet de zeep geen dingen verwijderen die je huid irriteren?

Plastic is overal en het is echt moeilijk om het niet te gebruiken zonder offers te brengen. Maar soms is het gemakkelijk om het te vermijden. Ik hou er niet van om plastic te gebruiken omdat er bewijs is dat zelfs BPA-vrij plastic oestrogeenachtige chemicaliën kan afgeven. Wanneer het evenwicht van het hormoonsysteem verstoord is, kunnen er oneindig veel gezondheidsproblemen ontstaan (lees hieronder meer over hormoonverstoorders). We kunnen niet volledig weten wat er in het plastic zit dat we gebruiken en hoe het onze gezondheid en die van onze kinderen kan beïnvloeden. Het is dus beter om het, indien mogelijk, te vermijden. Het gebruik van niet-toxische zeep is dus een goede gelegenheid om het gebruik van plastic te verminderen.

https://www.niehs.nih.gov/health/topics/agents/endocrine/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3222987/

 

Reden 2: Barzeep is beter dan vloeibaar omdat het de uitstoot van koolstof vermindert.

Vloeibare zeep is verpakt in plastic. Het maken van het plastic verhoogt de uitstoot van broeikasgassen, wat leidt tot klimaatverandering - geen goede zaak. Bovendien is vloeibare zeep zwaarder dan barzeep, dus het transport van vloeibare zeep naar uw huis levert meer broeikasgassen op.

 

Reden 3: Niet-toxische zeep in staafvorm is beter dan vloeibare zeep omdat het goedkoper is.

Bij aankoop van vloeibare zeep betaalt u voor de plastic fles die binnenkomt en voor de extra transportkosten. En in de meeste gevallen betaalt u voor het water dat de zeep vloeibaar maakt.  Barzepen bevatten enkel 5% water; vloeistofzepen bevatten 61% water.

 

Reden 4: Niet-giftige zeep in staafvorm is beter dan vloeibare zeep, omdat er geen conserveringsmiddelen voor nodig zijn.

Conserveringsmiddelen zijn nodig wanneer er water of een waterhoudend ingrediënt in de formulering zit. Het is duidelijk dat vloeibare zeep wel water bevat en dat er dus (op enkele uitzonderingen na) een conserveringsmiddel nodig is. Een uitzondering is wanneer de pH-waarde hoog genoeg is om schimmel en bacteriegroei te voorkomen. Een hoge pH kan echter te droog zijn voor de huid.

Conserveringsmiddelen zijn vaak een bron van zorg. In feite leer je een super gemakkelijke superkrachtmethode om het gebruik van lichaamsproducten met de meest schadelijke conserveringsmiddelen te vermijden. Om te weten te komen wat mensen zeggen over de superkrachtmethode, kunt u hier terecht.

 

Reden 5: Niet-giftige zeep in staafvorm is beter dan vloeibare zeep, omdat ik het makkelijker vind om te gebruiken.

Ik ben ongeduldig. Ik heb de neiging om de zeepfles te hard uit te knijpen om sneller zeep te krijgen. Zoals je je kunt voorstellen, krijg ik meer zeep dan ik nodig heb, wat ik uiteindelijk verspil. Ik heb dit probleem niet met barzeep omdat ik kan stoppen met inzepen zodra ik genoeg schuim zie. En ik hou ook van het gevoel dat ik een stuk zeep in mijn hand heb. Iets in die zin geeft me het gevoel dat ik het onder controle heb.

 

Reden 6 : Geur
De term "geur" is vooralsnog een term die bedrijven in staat stelt om hun handtekening te bewaren als een geheim. Het betekent dat ze niet alle ingrediënten in hun producten hoeven te onthullen. Veel van de ingrediënten waarvan bekend is dat ze onder de term 'geur' vallen, zijn in verband gebracht met verschillende ziekten, waaronder kanker. Let op, ongeparfumeerd en geurloos zijn niet hetzelfde. Ongeparfumeerde producten kunnen nog steeds chemicaliën bevatten die worden gebruikt om de geur van andere ingrediënten in het product te maskeren.

 

Dus, voor je gezondheid, overweeg om de overstap te maken van bodywash naar zeep. Het zal je geld besparen en je beschermen tegen de verschillende chemicaliën die later in je leven tot kanker en irritatie kunnen leiden. Hopelijk zijn deze feiten genoeg om u te overtuigen om nog een kans op zeep te geven.