Zijn uw kaarsen giftig?

 

Een van de eenvoudigste geneugten van het leven is thuiskomen van een stressvolle werkdag en het aansteken van een aromatherapiekaars met een speciale geur die bedoeld is om je rustig en ontspannen te laten voelen. Helaas kan die schijnbaar onschuldige kaars de lucht in uw huis vullen met kankerverwekkende roet- en looduitstoot.

Dat nieuws kan u in de verleiding brengen om uw kaarsen aan uw borst te hangen en te verklaren dat iemand ze van u af zal halen als ze uit uw gestreste, roetkleurige handen wrikken. Gelukkig hoeft de oplossing voor het probleem van de kaarsvervuiling niet zo extreem te zijn. Alternatieven voor giftige aromatherapeutische kaarsen zijn er in overvloed. Met heel weinig moeite kunt u uw huis vullen met kalmerende geuren zonder het te vullen met giftige gassen.

 

Wat is er mis met mijn kaarsen?
Het grootste probleem met kaarsen zijn giftige was en, in het geval van oudere kaarsen, giftige lonten.

Kijk uit voor aromatherapie kaarsen gemaakt van paraffine - een bijproduct van aardolie - dat bij verbranding kankerverwekkend roet vrijgeeft. Het roet kan ook ademhalingsproblemen veroorzaken en zal de condities van mensen die al astma, long- of hartproblemen hebben, verergeren.

"Het branden van een aromatherapiekaars gemaakt van paraffine is vergelijkbaar met het bereiden van een gezonde drank van vers geperst sap en het toevoegen van een shot benzine.

Naast het in gevaar brengen van uw gezondheid en die van uw familie, kan roet van paraffinewas aanzienlijke schade veroorzaken aan de binnenkant van uw huis, plus uw computers, elektrische apparaten en leidingen.

En alsof dat nog niet genoeg is, geven aromatherapiekaarsen die geparfumeerd zijn met synthetische oliën microscopische deeltjes af die bij inademing kanker en andere gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

Ooit waren er veel geurkaarsen op de markt die loodhoudende lonten bevatten. Geuroliën maken de was zachter, zodat de gebruikte fabrikanten de lonten stevig maken.

Gelukkig, tenzij je kaarsen hebt die meer dan tien jaar oud zijn, hebben ze waarschijnlijk geen lont met loodkern, want die zijn in 2003 verboden. Een kaars met een loodkern lont geeft vijf keer de hoeveelheid lood vrij die als gevaarlijk voor kinderen wordt beschouwd en overschrijdt de EPA-vervuilingsnormen voor de buitenlucht, zegt de Consumer Product Safety Commission (CPSC). Blootstelling aan hoge hoeveelheden lood is gekoppeld aan hormoonverstoring, gedragsproblemen, leermoeilijkheden en talrijke gezondheidsproblemen. Als u denkt dat u nog steeds loodhoudende kaarsen in uw huis hebt, zie dan hieronder voor een snelle test.

De nul-lood test
Om erachter te komen of een kaars een lont heeft, volg deze stappen:

Zoek naar een "loodvrij" label bij het kopen van nieuwe kaarsen.
Als u een kaars heeft die nog niet verbrand is, wrijf dan de punt van de lont van op een stuk papier. Als het een grijze vlek achterlaat, zoals een potlood, bevat de lont een loden kern. Als je de kaars al hebt gekocht, breng hem dan terug naar de winkel en vertel de manager waarom je een terugbetaling eist.
Voor kaarsen die al gebrand zijn, moet u uit voorzorg alle kaarsen met een metalen kern weggooien. Kijk gewoon naar het puntje van de lont en kijk of deze een metalen kern heeft. Als je het nog steeds niet kunt zien, pel dan wat van het katoen terug.

 

Niet-toxische Kaarsenalternatieven
Er zijn geen regels of het verbod in de werken voor paraffine kaarsen en kaarsen die geparfumeerd zijn met synthetische oliën. In de tussentijd hoeft u de kaarsen niet helemaal op te geven als u zich aan deze richtlijnen houdt.

Koop 100 procent bijenwas- of sojakaarsen met katoenen lonten, die vrij zijn van giftige chemicaliën. Bijenwas kan wel zes keer de prijs van paraffine kosten, dus veel kaarsenfabrikanten mengen paraffine met hun bijenwas om kosten te besparen. Zorg ervoor dat uw kaarsen 100 procent bijenwas op het etiket vermelden.
Koop kaarsen die gemaakt zijn van 100 procent plantaardige was, die ook niet giftig zijn.
Om roet te verminderen, maakt het niet uit wat voor soort lonten er in uw kaarsen zitten, trim de lonten tot 1/8 inch, en brand de kaarsen niet in een tochtig gebied.

Kaarsenvrije Aromatherapie
Als u niet de juiste niet-toxische aromatherapeutische kaars kunt vinden om van spanningshoofdpijn af te komen of om uw vermoeide lichaam te verjongen, kunt u proberen om pure etherische oliën te gebruiken. Zuivere, biologische oliën kunnen u dezelfde aromatherapeutische voordelen geven als geurkaarsen, en u kunt uw eigen geuren kiezen en mengen.

Etherische oliën zijn weliswaar niet giftig, maar wel zeer krachtig. Onderzoek de beste manier om de oliën waarmee je werkt te gebruiken, evenals eventuele voorzorgsmaatregelen die je ermee moet nemen. (Zwangere vrouwen moeten bijzonder voorzichtig zijn bij het gebruik van essentiële oliën.) Raadpleeg eerst een gediplomeerd aromatherapeut of een goed naslagwerk.

Als je eenmaal je favoriete oliemengsels hebt gekozen, zijn er een paar manieren om de geuren in je huis vrij te geven:

Gebruik een diffuser. Dit zijn eenvoudige verpakkingen - meestal gemaakt van glas, marmer of keramiek - die de geur van etherische oliën vrijgeven wanneer ze verwarmd worden met elektriciteit of een kleine theelichtje. Meestal zijn zes tot tien druppels etherische olie in een diffuser voldoende om een kamer te ruiken.
Gebruik een ringbrander. Deze metalen ringen hebben een reservoir dat een paar druppels etherische olie bevat en passen om een gloeilamp heen, waarbij de warmte wordt gebruikt om de geur van de olie te verspreiden.
Neem een bad. Voeg vijf tot tien druppels etherische olie toe aan een warm bad. Sluit de badkamerdeur en laat het bad 15 minuten weken. Vergeet niet dat etherische oliën plastic badkuipen kunnen markeren, dus zorg ervoor dat u het bad schoonmaakt als u klaar bent.
Maak een spray. Meng tien druppels etherische olie in zeven eetlepels water. Goed schudden voor het vullen van de sproeier.