Giftige stoffen: hoe kies je een supplement dat zuiver  is voor je gezin?

Heb je ooit onderzoek gezien waarin de waarde van vitamine- en mineralensupplementen in twijfel werd getrokken en je je afvroeg wat het hele verhaal was?

Ja, idealiter zouden we al onze holistische voeding uit voedsel halen. Maar aangezien de meeste bodems een tekort aan voedingsstoffen (vooral mineralen) hebben als gevolg van industriële voedselproductiepraktijken, is het niet realistisch om al onze voeding uit voedsel te halen.

Dus de meesten van ons nemen vitaminen en andere voedingssupplementen om er zeker van te zijn dat we een optimaal niveau van noodzakelijke micronutriënten binnenkrijgen. 

Maar wat als er gevaarlijke ingrediënten op de loer liggen in je vitamine- en mineralensupplement? "Nee, je roept. "Zeker niet! 

Hier zijn de 5 ergste (of gevaarlijkste) dingen om te zoeken in je voedingssupplementen. Als je ze vindt, koop die supplementen dan niet.

Het is het beste om te voorkomen dat  kankerverwekkende stoffen worden vermengt met uw micronutriënten.

Misschien is het alle troep in vitaminen en mineralen die leidt tot de studies die zich afvragen of ze ons daadwerkelijk helpen.

 

1 Gevaarlijk Ingrediënt #1: Kunstmatige Kleuren

- FD&C Blue No. 1

- FD&C Blue No. 2

- FD&C Groen nr. 3

- FD&C Rood Nr. 3

- FD&C Rood Nr. 40

- FD&C Geel nr. 5

- FD&C Geel nr. 6

Waarom, oh waarom zitten er kunstmatige kleuren in je vitamines?

 "Compensatie van kleurverlies door blootstelling aan licht, lucht, temperatuur, vocht en opslagcondities.

Het corrigeren van natuurlijke kleurvariaties;  het verbeteren van kleuren die van nature voorkomen; het geven van kleur aan kleurloze en 'leuke' voedingsmiddelen."

Kan het ons echt iets schelen of onze vitaminepil een mooie rode kleur heeft? Kunstmatige kleurstoffen in uw voedingssupplementen dienen geen andere functie dan het  "leuker", en "mooier"of erger nog, het feit verdoezelen dat de actieve ingrediënten worden afgebroken door blootstelling aan licht, lucht, vocht, warmte, of slechte opslagomstandigheden.

Bovendien eisen Europese wetgevers nu een waarschuwingsetiket op voedingsmiddelen die kunstmatige kleurstoffen bevatten. Op het etiket moet worden vermeld: "Kan een negatief effect hebben op de activiteit en de aandacht van kinderen."

2 Gevaarlijk bestanddeel #2: Gehydrogeneerde oliën

Hier dacht je gehydrogeneerde vetten te vermijden door de margarine op te geven. Wist u dat uw voedingssupplement ook deze kleine giftige stoffen kan bevatten? En, tot overmaat van ramp, zijn vaak gedeeltelijk gehydrogeneerde sojaolie - een van de belangrijkste vulstoffen in de meerderheid van de huidige vitaminen. Tenzij soja biologisch is, kunt u vrijwel zeker zijn dat het genetisch gemodificeerd is. .

De FDA weet dat gehydrogeneerde vetten slecht voor ons zijn. De 2010 Dietary Guidelines for Americans[4] stelt specifiek: "Houd de consumptie van transvetzuren zo laag mogelijk door het beperken van voedsel dat synthetische bronnen van transvetten bevat, zoals gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën, en door het beperken van andere vaste vetten."

Waarom late  ze deze gevaarlijke ingrediënten dan toe in uw supplementen? Het zijn goedkope vulstoffen. Mensen hebben nog steeds het idee dat groter beter is. Totdat we ons realiseren dat kleiner net zo goed kan zijn, zullen fabrikanten goedkope vervelende vulstoffen gebruiken om ons grotere pillen op paardenformaat te geven.

Het is aan jullie om ze te vermijden, mensen.

3 Gevaarlijke ingrediënten #3: Lood, Kwik, & PCB's
Essentiële vetzuren (EFA's) zijn de laatste tijd in ieders gedachten. Ze zijn aangetoond dat ze vooral belangrijk zijn voor zwangere vrouwen, baby's en peuters, [en voor de gezondheid van de hersenen en het hart. Maar niet alle merken zijn gelijk. Aangezien vis hoog in de voedselketen zit, kan deze accumuleren met kwik, lood, en andere verontreinigingen. deze  metalen kunnen  hun weg maken in uw visolie supplementen. Misschien zijn deze verontreinigingen de reden dat wat onderzoek heeft aangetoond dat visoliesupplementen het risico op prostaatkanker hebben verhoogd?

De hoge niveaus van PCB's in visoliën leidde tot een rechtszaak in Californië in 2010 die beweert dat supplementenfabrikanten waarschuwingsetiketten hadden moeten plaatsen met vermelding van het risico op kanker op hun visoliesupplementen. Het testen door Consumer Reports in 2011 toonde aan dat 1/3 van de geteste visoliën hoge PCB-niveaus hadden.[10]

Wat? Wil je vandaag geen giftig zwaar metaal of wat PCB's bij je EFA's? Dan kunt u beter voorzichtig zijn met welk merk Omega-3 of EFA's u koopt. Dit is niet het moment om de goedkope optie te kiezen - zorg ervoor dat u een variëteit kiest die zorgvuldig is getest op lood- of kwikverontreinigingen. Uw beste keuzes moeten stellen dat ze "Moleculair gedistilleerd en getest zijn om PCB's, dioxinen, kwik, lood en andere verontreinigingen te verzekeren dat deze onder de aanvaardbare grenzen zijn vastgesteld die door de Raad voor Verantwoorde Voeding en andere adviesorganen".


4 Gevaarlijk Ingrediënt #4: Talk of Magnesium Silicaat
Ja, het is waar. Hetzelfde poeder dat je oma als deodorant gebruikte is in veel supplementen te vinden als goedkope vulstof en antiklontermiddel. Smerig!

Magnesiumsilicaat is qua samenstelling vergelijkbaar met asbest en kan bij inademing longproblemen veroorzaken (slecht nieuws voor de werknemers die het moeten ontginnen). Het is ook vaak verontreinigd met asbest in het mijnbouwproces en het vermoeden bestaat dat het bij inname problemen veroorzaakt. De Japanners geven bijvoorbeeld de voorkeur aan rijst die is behandeld met talk (het is witter) en dit is in verband gebracht met het hoge percentage maagkanker in Japan.!

5 Gevaarlijk Ingrediënt #5: Titanium Dioxide
Titaniumdioxide is weer een van de vervelende en gevaarlijke ingrediënten in uw vitaminen of supplementen; het wordt gebruikt als kleurstof (het wordt ook gebruikt in veel cosmetica). Titaniumdioxide heeft een heleboel gevolgen voor de gezondheid.

Van titaniumdioxide is aangetoond dat het longontsteking en schade veroorzaakt. Het is ook betrokken bij de werking van het immuunsysteem, waarbij sommige studies aantonen dat er DNA-schade is ontstaan door titaniumdioxide-nanopartikels, 

Het is aangetoond dat het inwendige schade aan de nieren veroorzaakt bij muizen en dat het een ontsteking van de dunne darm veroorzaakt.

Dit is beangstigend als je bedenkt hoeveel mensen die lijden aan de gevoeligheid van Chrohn en gluten, waarschijnlijk supplementen nemen die Titaniumdioxide

bevatten.

6 Gevaarlijk Ingrediënt #6: Anorganische vitaminen

Anorganische mineralen in goedkope vitaminen
Zou je ijzervijlsel eten en het voeding noemen? De meerderheid van de mensen weet niet dat de meeste goedkope vitaminen die vandaag de dag worden verkocht, gemaakt zijn met ijzervijlsel. "Scrap metal," bijna.

Het calcium dat in goedkope vitaminen zit, is vaak gewoon van gemalen zeeschelpen, en magnesium wordt vaak verkocht als goedkoop magnesiumoxide dat volledig nutteloos kan zijn voor de cellen van je lichaam. Als u mineralen supplementen koopt, kan het zijn dat u uw geld verspilt, tenzij de mineralen in de juiste vorm zijn: Magnesium orotaat of malaat, bijvoorbeeld.

Als het gaat om minerale supplementen, vindt u vaak sporen van enge dingen zoals barium en lood in vloeibare supplementen, maar deze zijn meestal op zo'n laag niveau (ppb) dat ze geen echte zorg zijn.

7 Gevaarlijk Ingrediënt #7: Fluoride in groene thee
Groene thee kan besmet zijn met hoge gehaltes aan fluoride. Dit is frustrerend, want groene thee is fenomenaal goed voor de gezondheid. Het is bewezen dat het "slechte" cholesterolwaarden verlaagt, en het kan zelfs helpen bij het voorkomen van kanker en neurologische aandoeningen. Het is waarschijnlijk een van de gezondste dranken die je ooit kunt drinken.

De theeplant die groene thee produceert, neemt toevallig een enorme hoeveelheid fluoride op uit de bodem. Dus als er fluoride in de bodem aanwezig is, zal de groene thee een verrassend hoge concentratie hebben, soms wel 25 ppm.

Hoewel deze fluoride in groene thee op zichzelf misschien geen gevaar voor de gezondheid is, lijken de regeringen van de wereld vast te houden aan het pompen van nog meer synthetische, chemische fluoride in de watervoorziening, waardoor er een groot risico op fluorose ontstaat.

8 Gevaarlijk Ingrediënt #8 Magnesiumstearaat

Magnesiumstearaat wordt gemaakt van een combinatie van magnesium en stearinezuur. Stearinezuur komt van nature voor in plantaardige en dierlijke vetten. Het wordt gebruikt als smeermiddel of "flowagent" voor de productie van supplementen. (Flow agents zijn additieven die ervoor zorgen dat de materialen niet aan de machines blijven kleven tijdens de verwerking).

Magnesiumstearaat wordt ook gebruikt als coating voor tabletten. De controverse rond dit specifieke additief is vooral te wijten aan een oude studie die suggereerde dat het mogelijk een negatieve invloed heeft op ons immuunsysteem, maar recente studies en beoordelingen beweren geen nadelige gevolgen voor de gezondheid. 

Het gebruik van magnesiumstearaat is nog steeds omstreden omdat het stearinezuur dat gebruikt wordt om de conserveringsmiddelen te maken soms afkomstig is van katoenzaad, canola of palmolie. Het merendeel van de katoenzaad- en canola-olie is afkomstig van gg-gewassen en palmolie is zeer onhoudbaar.

Magnesiumstearaat is geen bron van magnesium en heeft geen voordelen, maar kan wel een schadelijk effect hebben op de immuunfunctie, omdat stearinezuur is gekoppeld aan de onderdrukking van T-cellen. De vulstof stimuleert ook je darmen om een biofilm te vormen, die een goede opname van voedingsstoffen in je spijsverteringskanaal kan voorkomen.

Het laatste "vuile geheimpje" van de natuurproductenindustrie
Eindelijk, er is nog een geheim dat je moet weten. De meeste importeurs, verpakkers, verkopers en detailhandelaren van natuurlijke producten vertrouwen dwaas op de laboratoriumresultaten van de fabrikanten en exporteurs!

References

[1] U.S. Food and Drug Association. (2013, March). Overview of Food Ingredients, Additives, and Colors: Types of Food Ingredients. Retrieved from http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm094211.htm#types

[2] Fulton, A. (2011). FDA probes link between food dyes, kids’ behavior. NPR. Retrieved from  http://www.npr.org/2011/03/30/134962888/fda-probes-link-between-food-dyes-kids-behavior

[3] Official Journal of the European Union. (2008). Regulation (EC) No 1333/2008 of the European Parliament and of the Council of 16 December 2008 on food additives. Retrieved from http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:354:0016:0033:en:PDF

[4] U.S. Department of Agriculture and U.S. Department of Health and Human Services (2010). Dietary Guidelines for Americans. Retrieved from http://www.health.gov/dietaryguidelines/dga2010/dietaryguidelines2010.pdf

[5] Center for Disease Control and Prevention. (2010). Trans Fat. Retrieved from http://www.cdc.gov/nutrition/everyone/basics/fat/transfat.html

[6] MedlinePlus. (2014). Fish Oil. Retrieved from http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/natural/993.html

[7] American Heart Association. Getting Healthy (2014, May 14). Fish and Omega-3 Fatty Acid. [Web log post]. Retrieved from http://www.heart.org/HEARTORG/GettingHealthy/NutritionCenter/HealthyDietGoals/Fish-and-Omega-3-Fatty-Acids_UCM_303248_Article.jsp

[8] Salzberg, S. (2013, July 23). Those fish oil supplements might cause cancer. Forbes.com Retrieved from http://www.forbes.com/sites/stevensalzberg/2013/07/23/those-fish-oil-supplements-might-cause-cancer/ Referencing http://jnci.oxfordjournals.org/content/early/2013/07/09/jnci.djt174.abstract

[9] Finney, M. (2010, March 2). Lawsuit over contamination in fish oil supplements. ABC7news.com Retrieved from http://abclocal.go.com/kgo/story?id=7306625

[10] Warner, J. (2011, December 7). Consumer reports: some popular fish oil supplements may contain PCBs. WebMd.com Retrieved from http://www.webmd.com/diet/news/20111206/some-fish-oil-supplements-fishy-on-quality

[11] Merliss, R.R. (1971, September 17). Talc-treated rice and Japanese stomach cancer. Science 173 (4002), 1141-1142. [DOI:10.1126/science.173.4002.1141] Retrieved from http://www.sciencemag.org/content/173/4002/1141.long and http://ajcn.nutrition.org/content/31/11/2017.full.pdf

[12] U.S. Food and Drug Administration. (2013, April 18). Select committee on GRAS Substances (SCOGS) Opinion: Magnesium silicate. Retrieved from http://www.fda.gov/Food/IngredientsPackagingLabeling/GRAS/SCOGS/ucm260465.htm

[13] Gil-Soon CHOI, et. al. (2014, March 7). Titanium dioxide exposure induces acute eosinophilic lung inflammation in rabbits. Industrial Health. Retrieved from https://www.jstage.jst.go.jp/article/indhealth/advpub/0/advpub_2013-0105/_article

[14] Chang X., Fu Y., Zhang Y., Tang M., & Wang B. (2014, January). Effects of Th1 and Th2 cells balance in pulmonary injury induced by nano titanium dioxide. Environ Toxicol Pharmacol. ;37(1):275-83. doi: 10.1016/j.etap.2013.12.001. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24378593

[15] Makumire, S., Chakravadhanula, V.S., Kollisch, G., Redel, E., & Shonhai, A. (2014, May 16). Immunomodulatory activity of zinc peroxide (ZnO2) and titanium dioxide (TiO2) nanoparticles and their effects on DNA and protein integrity. Toxicol Lett 227(1):56-64. doi: 10.1016/j.toxlet.2014.02.027. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24631018

[16] Suxin Gui, Xuezi Sang, Lei Zheng, et. al. (2013). Intragastric exposure to titanium dioxide nanoparticles induced nephrotoxicity in mice, assessed by physiological and gene expression modifications. Particle and Fibre Toxicology. 10:4  doi:10.1186/1743-8977-10-4. Retrieved from http://www.particleandfibretoxicology.com/content/10/1/4

[17] Nogueira, C.M., Mendes de Azevedo, W., Dagli, M.L.Z., et. a. (2012 September 14). Titanium dioxide induced inflammation in the small intestine. World J Gastroenterol. 18(34): 4729–4735. doi: 10.3748/wjg.v18.i34.4729. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3442211/