leven zonder afval
leven zonder afval
leven zonder afval

Wat is nul afval?
Het simpele antwoord: we willen niets naar een stortplaats sturen. We verminderen wat we nodig hebben, hergebruiken zoveel we kunnen.

Het minder eenvoudige antwoord: het gaat er echt om het systeem opnieuw te definiëren. We leven momenteel in een lineaire economie waar we middelen van de aarde nemen en ze vervolgens in een gigantisch gat in de grond dumpen. Het doel van zero waste is om naar een circulaire economie te gaan waar we afval wegschrijven. De circulaire economie bootst de natuur na doordat er geen afval in de natuur is.

In plaats van het weggooien van bronnen, creëren we een systeem waarbij alle bronnen weer volledig in het systeem kunnen worden opgenomen.

Kunnen we ons hier niet uit recyclen?
Helaas niet.

Er is gewoon te veel om te verwerken en we consumeren gewoon veel te veel. Recycleren is geen perfecte oplossing. Hoewel het de oplossing geeft, moeten we onze afhankelijkheid van plastic verminderen. Wist je dat slechts 9% van het plastic daadwerkelijk wordt gerecycled?

Recycleren mag niet de eerste verdedigingslinie zijn, het moet een laatste redmiddel zijn. Het grootste deel van onze recyclage wordt zelfs niet verwerkt in België.

Ik vertel je dit niet om te voorkomen dat je gaat recyclen. Ik vertel u dit zodat u beter kunt recycleren en er minder van afhankelijk bent. 

Wat vermindert en wordt hergebruikt?
Je hebt niet alles nodig waarvan je denkt dat je het nodig hebt. Er worden zoveel producten aan ons verkocht voor een specifiek gebruik. Maar je hebt geen aparte reiniger nodig voor de vloer, de ramen en de badkamer. Je hebt geen acht blauwe truien nodig. Door te verminderen wat we nodig hebben, verminderen we wat we uiteindelijk weggooien.

Wacht voordat u een aankoop doet. Besteed wat tijd, bedenk of je het echt nodig hebt of niet.

Als je toch iets moet kopen, kijk dan eerst op de tweedehandsmarkt. Hergebruik iets dat al bestaat en richt u in plaats van wegwerpartikelen op herbruikbare producten (d.w.z. zakdoeken in plaats van tissues), die intern ook verminderen wat u nodig heeft. 

 

leven zonder afval
leef zonder afval
zero waste living

Zal één persoon echt het verschil maken?
JA! Elke dag heb je de beslissing om de planeet positief te beïnvloeden. Hoe ga jij naar je werk? Hoe koop je je boodschappen? Wat eet je? Wat koop je? Alles is met elkaar verbonden. Elke aankoop die u doet, is een stem voor het soort wereld waarin u wilt leven.

U stemt niet alleen bij de stembus. Je stemt elke dag.

Met slechts één kleine stap tegelijk kunt u uw voetafdruk aanzienlijk verkleinen. Maar zonder afval gaan is niet alleen goed voor het milieu, u zult ook een verbetering van uw levenskwaliteit opmerken. Bijwerkingen zijn onder meer beter eten, zich beter voelen, geld besparen en de prullenbak gaat veel langer mee!!

Hoe lang duurt het vooral ik vrij van afval kan leven?
We leven in een samenleving van onmiddellijke voldoening. Zero waste gaan is niet bevorderlijk voor die houding. Maar in het begin zul je niet perfect zijn. Het gaat om de moeite. Het is weten dat je wilt veranderen. Het is te weten dat je het probeert.

En, serieus - bedankt voor het proberen! Samen kunnen we een verschil maken, en misschien kunnen we tijdens ons leven de Great Pacific Garbage Patch zien verdwijnen, de hoeveelheid afval die naar stortplaatsen gaat, aanzienlijk verminderen en gezonder en bevredigender worden als mensen.

We kunnen dit samen doen.