Als je vegetarische restjes niet de moeite waard zijn om in een voorraad op te slaan, waarom geef je ze dan niet een heel nieuw leven door ze te herplanten en je eigen vegetarische tuin te beginnen? Als je dit nog nooit hebt gedaan, is het eigenlijk verbazend hoeveel dingen je kunt herplanten en laten groeien in de keuken. Groene uiwortels veranderen in nieuwe scheuten, paprikazaden groeien uit tot het echte werk, en zelfs selder krijgt een tweede leven als je ze plant.

 

Groene Uien
Groene uien zijn een van de snelste en gemakkelijkste groenten om te hergroeien, en u hoeft ze misschien nooit meer te kopen. Wanneer u een bosje snijdt, bewaar dan de laatste twee centimeter van de bouillon, inclusief de wortels, en plaats ze in een pot of glas met ongeveer een halve centimeter water. Zet ze op een warme, zonnige plek en kijk hoe uw groene uien in een paar dagen hergroeien. Vervang ze om de paar dagen door vers water om uw groene uien te laten groeien en groeien.

 

Citroengras
Net als bij groene uien kunt u de uiteinden van de wortels bewaren, ze in een glas met een paar centimeter water plaatsen en wachten tot uw favoriete Thaise smaakmaker opnieuw begint te groeien.


Wortelgroen
Helaas is het oranje gedeelte van de wortel een spilwortel en kan eigenlijk niet opnieuw worden gekweekt, maar u kunt de bladerdek wel aan uw moestuin toevoegen. Snij gewoon de bovenkant van de wortel af, ongeveer een centimeter dik. Plaats het stuk, snijd het met de zijkant naar beneden, in een kom of pot met een centimeter water. Zet het op een zonnige plek en geef het elke dag water. Oogst de groenten voor de salades, of bak ze samen met uw andere favoriete groenten.

 

Selderij
Op dezelfde manier kunt u selderij hergroeien vanaf de onderste twee centimeter van de basis.

Het houdt van dezelfde opstelling als sla: ondiepe pan, een beetje water en direct zonlicht. Je hebt in een mum van tijd knapperige stengels om op te snoepen!


Champignons
Je hebt alleen de steel van de paddenstoel nodig voor dit leuke moestuinexperiment. Bedek het steeltje met aarde, laat slechts een klein stukje uit de aarde steken en geef het om de paar dagen water. Voila! Je zult in een mum van tijd een nieuw gewas van robuuste paddenstoelen laten groeien.

 

Paprika's
U kunt de paprika's hergroeien uit de overgebleven zaden. Plant er een paar in een klein potje gevuld met aarde, en bewaar ze op een vensterbank in direct zonlicht. De paprika's kunnen vrij snel ontkiemen, en zijn relatief onderhoudsarm, dus je hebt in een mum van tijd een nieuw gewas!


Aardappelen
Om aardappelen uit restjes te telen, snijdt u ze gewoon in twee stukken en laat u ze 's nachts op kamertemperatuur zitten tot ze helemaal droog zijn. Als je ze ongeveer één voet van elkaar in de grond plant, zou je binnen een paar weken resultaat moeten zien

 

Avocado's
Red die gigantische avocadopitten en laat je eigen avocadoboom groeien! Maak de pit schoon, duw vier gelijkmatig verdeelde tandenstokers erin en balanceer de pit over een glazen pot gevuld met water. Plaats het in direct zonlicht en ververs het water om de twee dagen. Binnen een paar weken zal de pit opensplijten en beginnen de stengels te wortelen.


Gember
Als je leeft voor verse gember, probeer dan je eigen voorraad te kweken. Begin met het weken van een stuk gember 's nachts in een glas water en plant het dan in een brede, ondiepe pot van ongeveer twee centimeter in de grond. Geef hem goed water en zet hem op een plaats waar hij indirect zonlicht kan krijgen. Na een paar weken zul je zien dat de plant begint te ontkiemen en over drie tot vier maanden kun je oogsten. 

 

Romeinse sla
De volgende keer dat je een knapperige Caesar salade maakt, laat je de basis van je sla intact. Plaats hem in een ondiepe schaal met een beetje water en zet hem op een plek met veel zonlicht, en hij zal beginnen met het ontkiemen van slablaadjes. Het groeit misschien niet uit tot een volle krop sla, maar je krijgt net genoeg voor een lichte salade.

 

Ananas
Ananas kan twee tot drie jaar groeien, maar als je op zoek bent naar een tropische kamerplant die uiteindelijk zijn vruchten zal afwerpen, dan is deze voor jou. Snijd de bladgroene top van de ananas af en verwijder al het fruit tot je de wortelknop ziet. Zet hem in een glas water en laat hem op een zonnige plaats rusten tot de wortels groeien, en verplant hem dan in een pot met aarde.

 

Knoflook
Er is meer dan één manier om van een teentje knoflook nog meer te maken. Als u van knoflookkiemen houdt, kunt u het teentje in een centimeter water zetten en in achter een zonnige raam plaatsen. Als de spruiten groeien, knip en bak ze voor een heerlijk geurend bijgerecht. U kunt dat knoflookteentje ook in een potje grond stoppen en binnen een paar maanden groeit het uit tot een hele kop.

 

Koriander en Basilicum
Maak een zomervoorraad basilicum of koriander van uw gekochte voorraad. Neem een lange steel en verwijder de bladeren van de bodem, zodat er wat overblijft aan de bovenkant. Zet de stengel in een glas water en zet deze op een zonnige plek, waarbij je het water om de paar dagen ververst tot de wortels beginnen te groeien. Plant  in een pot met aarde, en kijk hoe het in een mum van tijd gaat groeien

 

EN NU AAN DE SLAG :-)

Tanja