Maak je eigen tandpasta

Tandenborstels zijn desastreus voor het milieu omdat ze niet kunnen worden gerecycleerd, dus maak de eenvoudige overstap naar een bamboe tandenborstel. Het handvat is volledig composteerbaar en de haren kunnen worden verwijderd en gerecycleerd.

 

Tandpasta kan voor jou het eerste product worden dat je zelf gaat maken.. De ingrediënten zijn eenvoudig en gemakkelijk te vinden in bijna elke winkel: zuiveringszout, groene leem,  biologische kokosnootolie en biologische etherische olie. Het duurt niet meer dan 2 minuten om deze ingrediënten te mengen, en de tandpasta laat je mond ongelooflijk fris aanvoelen.

 

De verpakking:

Om te beginnen,  de tubes met tandpasta zijn totaal verspillend. Ze worden meestal verkocht met niet alleen de tube, maar ook een doos. Terwijl de doos recycleerbaar is, is de tube zeer moeilijk of onmogelijk te recycleren en zal waarschijnlijk op een stortplaats terechtkomen. Het voordeel van het maken van je eigen tandpasta is dat je deze in een glazen pot of een roestvrijstalen bakje kan bewaren die je oneindig veel kan hergebruiken.

 

De ingrediënten:

Er is veel controverse geweest over de ingrediënten die in conventionele tandpasta zitten.

Graag wil ik 2 ingrediënten uitklaren.

Triclosan en natriumlaurylsulfaat, maar conventionele tandpasta bevat ook fluoride, propyleenglycol en natriumhydroxide, die allemaal controversieel zijn omdat ze verband houden met kanker en een lange lijst van andere kwalen.

 

Triclosan: Een chemische stof die aan veel producten wordt toegevoegd om de bacteriële besmetting te verminderen en die ook in tandpasta wordt gebruikt om gingivitis (ontstoken tandvlees) te voorkomen. Bovendien wordt gezegd dat het potentieel kankerverwekkend is en negatieve effecten heeft op het endocriene systeem bij dieren. Het is verboden in bepaalde toepassingen in Europa en in 2011 werden sommige zeepproducten van Colgate opnieuw geformuleerd zonder de chemische stof, maar niet hun tandpasta!!. De ecotoxicologie van het ingrediënt wordt nog steeds zwaar onder de loep genomen en EWG (De Environmental Working Group is een Amerikaanse activistengroep die gespecialiseerd is in onderzoek en belangenbehartiging op het gebied van landbouwsubsidies, giftige chemicaliën, drinkwaterverontreinigende stoffen en bedrijfsverantwoordelijkheid.) schat dat het een matig/hoog gezondheidsrisico inhoudt. Dat is alles wat je in principe hoeft te horen om de beslissing te nemen om deze niet meer te gebruiken.

 

Natriumlaurylsulfaat (SLS): werkt sterk irriterend op het mondslijmvlies. Het zorgt voor een beschadiging van de epitheellaag  van het mondslijmvlies. In je mond zijn van nature allerlei bacteriën, schimmels en virussen aanwezig. Het mondslijmvlies beschermt tegen het binnendringen van deze ziekteverwekkers. Als het mondslijmvlies geïrriteerd raakt, zal de weerstand tegen indringers verlagen en heb je veel meer kans op ontstekingen. En  niet alleen in je mond maar ook verder in je lichaam. Veel studies over SLS tonen aan dat het besmet is met 1,4 dioxaan, een bijproduct van het productieproces, dat ook een mogelijk kankerverwekkende stof is.

 

Hoe bespaar je:

Tandpasta kost tussen de 1 en 5 euro voor een tube, afhankelijk van het merk dat je koopt. Als je de tandpasta zelf gaat maken is de kostenberekening rond de 0.50 cent voor dezelfde hoeveelheid als je vroegere tube. Allemaal terzijde, de kostenbesparingen alleen al zijn de moeite waard.

Met zoveel te winnen en niet veel te verliezen, is het zinvol om je eigen tandpasta te maken! Het is goedkoper om deze zelf  maken, smaakt beter, voelt beter in je mond, en is beter voor je.

 

Hier het recept om je eigen tandpasta te maken.

2 eetlepels biologisch kokosnootvet/olie

1 eetlepel groene leem of bicarbonaat/zuiveringszout ( baking soda)

Tussen de 5 en 10 druppels etherische olie

Meng alles en je tandpasta is klaar voor gebruik (bewaar deze in een potje dat je kan afsluiten)

 

Afhankelijke van welke etherische olie je gebruikt, kan je een extra toets geven bij bepaalde mondproblemen.

Pepermuntolie  is een geweldige verkoelende keuze voor pijnlijk en ontstoken tandvlees. Pepermuntolie zal ook de adem verfrissen, wat onaangenaam en zuur kan ruiken bij een tandinfectie of bij tandvleesproblemen.

Kruidnagelolie staat al lang bekend als een verlichtingsmiddel voor kiespijn en een pijnstiller. Het bevat een chemische stof genaamd Eugenol die niet alleen de pijn vermindert, maar ook infecties bestrijdt en helpt bij het  verlichten van pijnlijke plekken op het slijmvlies.  Het verzorgt ook het aantal bacteriën dat van nature in de mond voorkomt.  Olie van kruidnagel komt vaak voor in veel tandpastamerken en wordt nog steeds gebruikt door de tandartsen als onderdeel van hun behandeling voor abcessen en andere orthodontische ingrepen.

Lavendelolie staat bekend om zijn ontstekingsremmende werking en heeft een kalmerende werking bij mondpijnen.

Tea Tree Olie een wapen tegen bacteriën, Tea Tree olie doodt bacteriën in de mond en bestrijdt infecties met anti-inflammatoire en anti-microbiële eigenschappen. 

Mirre olie niet alleen voor Kerstmis, mirre is uitstekend in het bevorderen van de genezing van mondzweren en  pijn afkomstig van een zere of geïnfecteerde tand. Mirre heeft een aangename, houtachtige geur.

Set van 4 bamboe tandenborstels met medium, zachte en harde haren met plasticvrije verpakking.

Bamboe tandenborstels, een verstandig alternatief

Handmatige bamboetandenborstels zijn een van de meest populaire alternatieven voor conventionele tandenborstels. Het bamboe handvat is zeer robuust, schimmelbestendig en kan in de compost worden weggegooid.

Gemaakt van bamboe en nylon, helpt deze tandenborstel, één van de meest voorkomende wegwerp afval gevonden in de oceanen, plastic tandenborstels te vermijden. Het stijlvolle ontwerp ziet er geweldig uit in uw badkamer en voorkomt dat u een paar keer per dag plastic in uw mond stopt.

BPA vrij

Hoeveelheid: 4 tandenborstels

Certificatie: CE/EU

Merk: Bambaw

Uitverkocht

Set van 4 bamboe tandenborstels

€ 14,90
Uitverkocht
Uitverkocht

Set van 4 bamboe tandenborstels

€ 14,90

Set van 4 bamboe tandenborstels met medium zachte haren en plasticvrije verpakking.

Bamboe tandenborstels, een verstandig alternatief

Handmatige bamboetandenborstels zijn een van de meest populaire alternatieven voor conventionele tandenborstels. Het bamboe handvat is zeer robuust, schimmelbestendig en kan in de compost worden weggegooid.

Het gebruik van een duurzame handtandenborstel is een van de kleine veranderingen die een groot verschil maken!

Deze hervulbare flosdispenser is een milieuvriendelijk alternatief voor wegwerpflosdispensers. Het is volledig gemaakt van roestvrij staal, wat betekent dat u het voor een lange tijd kunt gebruiken en eenvoudigweg de flossvullingen kunt kopen wanneer dat nodig is. Bespaar geld met dit alternatief door alleen de vullingen te kopen en help het milieu door te kiezen voor een duurzame optie.

Inclusief een 50 meter zijden flossvulling.

Samenstelling: Moerbeizijde, candelillawas en pepermunt

100% biologisch afbreekbaar
Samenstelling: Roestvrij staal