ALLES WAT JE MOET WETEN OVER BAMBOERIETJES
Dit is misschien een verrassing voor jullie allemaal, maar hier gaat het; we houden absoluut van bamboe, maar wat maakt het zo verdomd cool en zo ongelofelijk veelzijdig? Waarom is het zo'n geweldig drankje? In dit verhaal van onze zero waste blog, hebben we je gedekt! Dus laten we zonder verdere omhaal doorgaan met het bespreken van de brandende vragen die je misschien hebt gehad en onderzoeken hoe je strootjes van bamboe kunt maken!

Bamboe strootjes worden gemaakt van stengels van bamboe


WAAROM BAMBOESTROOTJES?
Om te beginnen is bamboe de meest duurzame plant op aarde (ja, het is echt een plant!). Bamboe kan eigenlijk tot volle lengte komen tussen 3-5 jaar en groeit in overvloed, voornamelijk in het warme en tropische klimaat van Azië. Het staat voor kracht en veelzijdigheid en wordt voor verschillende dingen gebruikt, niet alleen voor het drinken met rietjes. Het is sterker dan staal en is volledig biologisch afbreekbaar, en het belangrijkste: het draagt niet bij aan de hartverscheurende schade die plastic voor eenmalig gebruik veroorzaakt aan oceanen, rivieren en wilde dieren over de hele wereld.

 

BAMBOERIETJES; IMPACT OP HET MILIEU.
Het kopen van bamboerietjes van echte bamboestammen die je steeds opnieuw kunt hergebruiken, is ongeveer net zo duurzaam en planeetvriendelijk als je kunt krijgen. Als we de schade die plastic voor eenmalig gebruik aan onze kusten veroorzaakt vergelijken met wat er gebeurt als bamboe het einde van zijn levensduur heeft bereikt, dan is er echt geen twijfel mogelijk over welk materiaal het hardste effect heeft op ons milieu. Het goede nieuws is dat als je eenmaal helemaal klaar bent met je bamboerietje, je ze gewoon op de composthoop kunt gooien waar ze op natuurlijke wijze worden afgebroken.

 

ZIJN BAMBOERIETJES HERBRUIKBAAR?
Bamboestrootjes kunnen keer op keer gebruikt worden en zien er in elk drankje geweldig uit. Omdat bamboe een natuurlijk materiaal is, gaan ze natuurlijk niet zo lang mee als een metalen rietje, maar ze kosten een fractie van de prijs en kunnen voor veel andere dingen gebruikt worden nadat ze hun leven als rietje hebben beëindigd; denk aan plantenstokjes en rekwisieten voor de knutselprojecten van de kinderschool! Je kunt bamboerietjes honderden keren hergebruiken, dus als we de wiskunde doen, kunnen ze veel zuiniger zijn dan vervelende plastic alternatieven die ontworpen zijn om eenmalig te worden gebruikt, en dan direct te worden weggegooid.

Alarmerend feit: wist u dat plastic rietjes NOOIT vergaan?

 

ZIJN BAMBOERIETJES VEILIG?
Ja, inderdaad! Bamboe is volledig natuurlijk en onze rietjes groeien zonder dat er schadelijke pesticiden of chemicaliën nodig zijn. De bamboe wordt met stoom gereinigd en onder druk gewassen en in tegenstelling tot metalen rietjes, geleiden ze de warmte van warme dranken die je mond kunnen verbranden niet. Bamboe is ook zeer geschikt om de drank op de temperatuur te houden waar hij werd ingeschonken, wat betekent dat ijsmoothies en milkshakes je geen hersenbevriezing geven!

 

HOE WORDEN BAMBOERIETJES GEMAAKT?
Vietnamese boeren gaan eerst de bamboeplantages en bossen in om de bamboebomen te zoeken die op volle rijpheid zijn. Het is belangrijk dat de geplukte bomen van goede kwaliteit zijn. Eenmaal geïdentificeerd en ontdekt, worden de stengels afgehakt en terug naar de boerderij getransporteerd waar ze op natuurlijke wijze in het zonlicht kunnen drogen.

De bamboestammen worden dan uit hun natuurlijke staat gesneden in lengtes die geschikt zijn voor een rietje. We zijn een zero waste bamboestro bedrijf, wat betekent dat we alle delen van de stengels en het materiaal gebruiken. Daarom verschillen bamboestrootjes in dikte; hun unieke charme is dat elk rietje totaal anders is! Nadat de stengels zijn gesneden, worden ze geschuurd, gevijld en geëtst om ze een gladde en natuurlijke afwerking te geven. Zo, daar heb je het! U weet nu hoe u bamboestrootjes moet maken.


HOE MAAK JE BAMBOERIETJES SCHOON?
De laatste stap is een natuurlijk reinigingsproces. De bamboestrootjes worden weggehaald en krachtig gereinigd en behandeld tot een krachtige drukwas, ook hier zonder gebruik te maken van chemicaliën of pesticiden. Vervolgens worden de rietjes na het knutselen tot een week in de zon op grote hessische tapijten gedroogd. Dit zorgt ervoor dat ze mooi goudgeel worden en die zonovergoten natuurlijke uitstraling krijgen.


KUNNEN BAMBOERIETJES IN DE VAATWASSER?
Dat kan zeker! Bamboe-rietjes kunnen steeds weer gewassen en hergebruikt worden en glijden zonder problemen in de vaatwasser met de rest van het bestek. Zorg er echter wel voor dat je je hete en droge functie uitschakelt en laat ze in plaats daarvan op een natuurlijke manier aan de lucht drogen.